אדום (28/01/2019)
בעבר הצבע האדום היה קל יותר להפקה יחסית לצבעים אחרים ומכאן הדומיננטיות של הצבע האדום והופעתו התכופה לאורך תולדות האמנות. בסקירה היסטורית מופיע האדום בתקופת האימפריה הרומית במקורות היהודיים כצבע המזוהה עם האימפריה. כך, האויב נקשר עם הצבע האדום, לא רק מבחינה אלגורית או 'אידיאולוגית' אלא גם מבחינה לאומית. האדום שמש כסמל של אלוהות ברומא ופניהם של האלים היו לעיתים מתוארים בצבע אדום.
במהלך ימי הביניים הפך הצבע האדום לצבעה של הנצרות, הדת החדשה שכבשה את העולם הפגאני. האדום, ע"פ התפישה הנוצרית, סמל אהבה ותשוקה וגם את ייסוריו של ישו. אדום הוא צבע חלוקיהם של קרדינלים. אדום קשור גם לחשמנים ולאבירים. בתרבות הגרמנית אדום מקושר עם גבורה והתגברות על אויבים במלחמות.
הצירוף האיטלקי של הכחול אדום בבגדי המדונה והקדושים, או הצירוף השחור אדום הספרדי – לשניהם משותף האדום, סמלו של ישו. אדום נתפס גם כסמל לדם ולכן כסמל של חיים, אהבה, אנרגיה ותשוקה. האסוציאציות שנקשרו עמו הן של אופטימיות, שמחה ותקווה.
המשורר וחוקר הטבע יוהן וולפגנג פון גיתה פתח תורת צבעים (1810) שראתה צבעים שונים כתערובות של אור וחושך. בטבלאות הצבע של גיתה זוהה האדום עם גיבורים, בעוד הכחול זוהה עם.. היסטוריונים. האדום זוהה עם האופי הקולרי – הכעס, החימה – בעוד הכחול זוהה עם הפלגמטי. מעניין למצוא כי גם בקבלה הצבע האדום מקושר עם הספירה 'דין' (ספירת הגבורה). המנוגד ל'מידת הרחמים' (המסומלת ע"י הצבע הלבן).
ברבות השנים, המשמעות התרבותית של האדום 'הנוצרי' נשתנתה והאדום הפך בעיקר לסמל של פיתוי.
בתרבות הישראלית יש קשר בין דם לצבע האדום: דם ואדום הם מאותו שורש דקדוקי. אדום לא מתקשר בישראל בדרך כלל עם גבורה אלא עם קורבנות: עם טראומה, אסון, שואה וטרגדיה. לצבע האדום יש בעיקר משמעות שלילית, למעט זו המופיעה בהקשר של פיתוי מיני. זהו הדם של קורבנות חפים מפשע, סמל לטרור ואפילו למוות. משמעות אחרת קבל הצבע האדום בישראל של שנות החמישים, אז יוחס הצבע האדום לדגל הקומוניסטי.
התערוכה הקבוצתית שתתקיים בספטמבר 2019 בבית יד לבנים ברמת גן תבקש לבדוק את קורפוס הדימויים והאסוציאציות שנקשרים עם הצבע האדום על ידי אמנים ישראליים עכשויים. קול קורא זה פונה אל אמנים שעוסקים/יעסקו ביצירתם בייצוגי האדום ביצירתם.
אמנים פלסטיים מוזמנים לפנות באמצעות המייל אל ד"ר אביבית אגם דאלי עם הצעות לדימויים (בין 5-7 תצלומי עבודות יספיקו), ופרטים על גודל היצירות. מועד אחרון למשלוח הצעות הוא 15.6.19 ניתן לקבל פרטים נוספים כאן:
avivitagam@gmail.com