אילנה שניידר/ העמדת פנים
לכאורה יד המקרה סללה לאילנה שניידר את הדרך אל השליכט - חומר הגלם שממנו בראה את הדיוקנאות בתערוכת היחיד החדשה שלה. כמי שנעה בחייה בין העולם הארצי והממשי לבין עולמות התקשור והמיסטיקה, המפגש הלא צפוי, עם השליכט – חומר שבמקורו נועד לציפוי קירות, התגלה בדיעבד כבעל פשר וסיבה. סקרנותה ליצור בו הובילה אותה למסע מאתגר, מרתק ורב ההפתעות שבמהלכו נברא גוף העבודות החדש המוצג בתערוכה.
בתחילה העבודה התבצעה בדומה לרישום בטכניקות מסורתיות תוך היאחזות בדימוי פיגורטיבי כעוגן לציור. אך ככל שהתקדמה שניידר שליטתה בחומר הפכה למשוחררת ותהליך היצירה הפך לדינאמי באופן שחוזר ומזין את עצמו. העבודה נעשתה עם מרית שנטבלה בשליכט שהושלך על גבי המצע השחור. לעיתים גרעה מעט מהחומר ולעיתים הוסיפה, אך בזאת הסתיימה התערבותה והחומר המשיך "לעבוד", עד שהתייבש והתמצק מבלי שיכלה לצפות את התוצאה הסופית. בדיעבד התבהרו הכתמים כצלליות מטושטשות המעלות על הדעת דמויות מסתוריות, כמעין רוחות רפאים שעלו בהפתעה מהאוב. שניידר מכנה אותן נשמות והן מהוות עבורה אות לנוכחות אנושית שאינה בהכרח נתפסת בחושים הרגילים והיא מצויה בספירה בין הממשי לעל טבעי.
במיתולוגיות השונות מזוהות רוחות הרפאים - אנרגיות במושגיה של שניידר, עם נפש האדם שנשארה בארץ. בדרך כלל הן מתגלמות באופן מעורפל בצורת אדם אוורירית ונטולת ממשות ברורה. יתכן אומרת שניידר שהדמויות הללו שנוצרו משברירי זיכרון וחלום שבין המודע ללא מודע הן ייצוג לטיפוסים שונים שהיו חלק מעבר רחוק ולא נודע שאולי היה לה חלק בו. לעיתים היא מוצאת בהן קווי דמיון עדינים ומובלעים ליקיריה שהלכו לעולמם בטרם עת, כמו למשל אביה שנפטר ב- 2010 , אך במקרים רבים נותרות הדמויות עלומות וחידתיות והן מאתגרות את התהליך המחקרי המתמשך שלה במסע אל הפנימי והלא נודע בנפש האדם על רבדיה החבויים. הקונטרס בין המשטחים השחורים והחלקים לבין מרקמו המחוספס של השליכט - החומר שבו מתגלמת הבריאה השונה בכל פעם מחדש מעלה על הדעת את התנועה הדואלית הקיימת ביקום בין יסודות סותרים ויחסי הגומלין המתקיימים ביניהם בעולם משתנה הנמצא בתנועה מתמדת. לדברי האמנית איזון זה המגולם אף במוטיב הסיני יין ויאנג מבטא עבורה באופן מתומצת את תפיסת עולמה ודרכה להתבוננות בחיים המכתיבות את תהליכי יצירתה וארוגות כחוט השני בתוכן עבודותיה.
רותי חינסקי אמיתי
אילנה שניידר היא בוגרת לימודי גרפיקה ורישום בשלוחה של הטכניון בתל אביב. כמו כן למדה אצל יפתח אלון ז"ל, מוטי פן, גיל גורן, אבי עזרא, הלני שמאי, סמדר כץ, עתליה שחר וארם גרשוני.
מיקום - גלריה N.D.
עוזיאל 52 רמת גן
זמנים - 02/11/2019 עד ה-26/11/2019
פתיחת התערוכה - 02/11/2019, שעה - 19:30
התכנים המופיעים באתר ובפרטי תערוכה זאת הינם מטעם הגופים המפרסמים ובאחריותם.