שיתוף התערוכה:

דו-שיח ונוף, תערוכה של עמנואל ליפקינד 1928-2007 ואנה חודורקובסקי / בית שמואל - מרכז שמשון ירושלים

09/02/2012 עד ה-19/03/2012

דו-שיח ונוף (Dialogue and Landscape)

עמנואל ליפקינד (1928–2007) ואנה חודורקובסקי


התערוכה דו-שיח ונוף, המוצגת במלאת חמש שנים למותו של האמן עמנואל ליפקינד, מתמקדת בנופים פתוחים ועירוניים בארץ ובעולם. נופים אלה צוירו בשמן, חלקם בידי ליפקינד וחלקם בידי בתו, האמנית אנה חודורקובסקי. התצוגה המשותפת מלמדת על המשכיות בין-דורית הן בעיסוק באמנות והן בסגנון העבודה, כפי שמתברר מקווי הדמיון במשיחות המכחול החופשיות, בצבעוניות העשירה והחומרית וביצירת ההתרחשות בנופים שציירו האב ובתו.

עמנואל ליפקינד, אמן עטור פרסים, נולד בעיר קאזאן שברוסיה. הוא למד לתואר ראשון במכללה לאמנות בעירו ולתואר שני באקדמיה לאמנות בריגה שבלטבייה. בהמשך הוא עבד כמורה במכללה לאמנות בקאזאן וכן כמורה בכיר ב"מכללה לאמנות לזכר מהפכת 1905" במוסקווה, שם אף עמד בראש המחלקה לאמנות במשך שנים אחדות. כמי שלימד שנים רבות, העמיד ליפקינד תלמידים רבים, ביניהם אמנים ידועים, חלקם חיים ופועלים בישראל. ליפקינד ואשתו שרה עלו לישראל בשנת 1994, בעקבות אנה בתם, שעלתה שלוש שנים קודם לכן, וקבעו את מושבם בירושלים. בשל מחלת הלב ממנה סבל, עבר ליפקינד בארץ ניתוח לב, שזיכה אותו בשמונה שנים של עבודה פורייה ביותר, במהלכן צייר אתרים שונים בארץ, רבים מהם באזור ירושלים.

הנופים של ליפקינד שנבחרו לתערוכה הם חלק מגוף עבודות גדול שהותיר אחריו, העוסק בנושאים שונים ובטכניקות מגוונות. העבודה על הנופים התבצעה בחוץ, תוך התבוננות ישירה בנופי לטבייה (מדינה שהייתה חביבה על האמן בשל אווירת החופש היחסי ששררה בה), יוגוסלביה וישראל. סגנון העבודה של ליפקינד הוא חופשי ודינאמי. הוא אינו נכנס לפרטים קטנים והצבעוניות בעבודותיו עשירה וחומרית. באחדים מהנופים הוא אף מתקרב לכלל הפשטה, דבר מפתיע לנוכח ההכשרה האקדמית שקיבל בצעירותו. במרבית העבודות משתקף להט כמעט אקסטאטי, שאחד הביטויים לו הוא ויתור על מכחול והנחת צבע הישר מהשפופרת.

את מקורות ההשראה של ליפקינד ניתן למצוא באמנות הצרפתית, ובעיקר זו של תחילת המאה העשרים שאוספים גדולים ממנה מוצגים במוזיאונים מובילים ברוסיה. כאן המקום להזכיר כי האמנות הצרפתית החל מאמצע המאה ה-19, בזכות החידושים הסגנוניים שהובילה, היתה בעלת השפעה ניכרת על האמנות הרוסית בת התקופה. באחדות מהעבודות של ליפקינד מהדהדות יצירות של ראול דופי (1953-1877), אמן שהיה חביב עליו במיוחד, בהן שילב בין משטחי-צבע דלילים לבין רישום קליל במכחול.    



אנה חודורקובסקי, ילידת מוסקווה, תושבת הישוב תקוע, היא בוגרת לימודי אמנות ב"מכללה לאמנות לזכר מהפכת 1905" (בה לימד אביה) ולימודי קולנוע באוניברסיטה לקולנוע במוסקווה, עם התמחות בתפקיד ארט-דירקטור. היא עלתה לישראל בשנת 1991, למדה שנה בבצלאל וכיום, לצד הציור, היא מלמדת אמנות במסגרות פרטיות ובנוסף לכך עוסקת בעיצוב גראפי.

נופיה של חודורקובסקי מלמדים כי היחשפותה ארוכת השנים לעבודות של אביה השפיעה על עיצוב סגנונה האישי. בדומה לו, היא מציירת מהתבוננות ישירה בנוף, בדומה לו היא מציירת באופן חופשי מבלי להיכנס לפרטים קטנים וגם הצבעוניות בעבודותיה עשירה וחומרית כשלו. עם-זאת מגלה חודורקובסקי ייחוד משלה המתבטא באופן הקצבי בו היא מניחה את כתמי הצבע, עד שנדמה כי רוח עזה הניעה את ידה בעת שציירה את נופי תקוע, מדבר יהודה, סמטאות ירושלים, חוף הים התיכון ומקומות בחו"ל.



דבורה גולדברגר




מיקום - בית שמואל - מרכז שמשון ירושלים
רח' אליהו שמאע 6,(פינת רח' המלך דוד 13)פקס:02-6203467 טלפון: 02-6203455 050-6272095


זמנים - 09/02/2012 עד ה-19/03/2012

פתיחת התערוכה - 09/02/2012
פתיחת תערוכה ב-9 לפברואר 2012 בשעה 7 בערב, תערוכה ייסגר ב-19 למרץ


התכנים המופיעים באתר ובפרטי תערוכה זאת הינם מטעם הגופים המפרסמים ובאחריותם.








כל הזכויות שמורות ל - artbeat.co.il © מרחב לאמנות ו- אומנות ישראלית


||